Poddomena se može koristiti za odvajanje nekog dijela weba. Na primjer, ako imate web shop, možete do njega doći preko linka shop.mojadomena.com. Naziv poddomene je prefiks i mora biti isti kao i naziv direktorija gdje će taj dio weba biti smješten.

Kreiranje poddomena

Nakon što se logirate u cPanel hosting računa i kliknete na ikonu “Subdomain”, u polje Subdomain unesite željeni prefiks poddomene. Ako imate više domena, odaberite pravu iz izbornika.
Polje Document Root automatski će se samo popuniti lokacijom Vaše domene prema upisanom prefiksu, čim kliknete u polje. (npr. public_html/shop)
Prema potrebi, možete promijeniti predloženo u neku drugu putanju, samo mora biti točna, tj. ona koja vodi i do sadržaja. U suprotnom, poddomena neće raditi.
Na kraju kliknite na Create. 

Ako je bilo uspješno, dobiti ćete poruku: You have successfully created shop.mojadomena.com. zatim kliknite na gumb Go back.
(pričekajte minutu da se poddomena ažurira, nakon toga joj možete pristupiti preko linka)


Popis kreiranih domena
 
Kreirane poddomene nalaze se na popisu Modify a subdomain.

Stupci:

  • Subdomains.Root Domain – ime cijele poddomene
  • Document Root – putanja do poddomene, može se promijeniti klikom na ikonu označenu na slici.

subdomena

  • Redirection – ako je postavljeno preusmjeravanje na ovu domenu ovdje će pisati: redirected to ADRESA NA KOJU JE PREUSMJERENA
  • Action – postoje dvije opcije, Remove za brisanje poddomene i Manage Redirection za postavljanje preusmjeravanja poddomene. Klik na Manage Redirection vodi na stranicu gdje upisujete url adresu stranice na koju želite da Vam poddomena vodi.

Ako želite obrisati zadano preusmjeravanje/redirekciju, također morate kliknuti na Manage Redirection pa zatim na gumb Disable Redirection.