DNS (eng. Domain Name System) je distribuirani hijerarhijski sustav Internet poslužitelja u kojem se nalaze informacije povezane s domenskim nazivima, tj. o povezanosti IP adresa i njihovih logičkih (simboličkih) imena.

Primjer:
Uloga DNS-a je dobivanje IP adresa iz simboličkih naziva koji se mnogo lakše pamte, npr. u browseru upisujemo adresu “studio4web.com” umjesto npr. brojeva 123.123.123.123.

Ukoliko ne znate koje DNS adrese morate koristiti na vašem nazivu domene, molimo da nas kontaktirate sa e-mail adrese na koju glasni korisnički račun unutar kojeg je naručen hosting račun.
Iz sigurnosnih razloga ne dajemo popis naših dns adresa ukoliko kod nas nemate zakupljen hosting račun.

Zašto je DNS važan ?
Da bi vaša domena radila sa hosting računom koji je instaliran na nekom web serveru, na domeni morate upisati DNS adrese koje su dodijeljene tom web serveru.

Kada promijenim DNS adrese, koliko je potrebno čekati da naziv domene proradi?
Ne bi trebalo proći više od 24 sata. Ukoliko prođe više od 72 sata (i drugi mogu vidjeti vašu stranicu, a vi ne možete), morat ćete kontaktirati vašeg internet providera jer iz nekog razloga njihov DNS server nije obnovio DNS zapise za vašu domenu. Uglavnom ne bi trebalo biti zastoja, međutim…

Kako da znam koje DNS adrese moram koristiti prilikom izmjene?
U poruci sa podacima naručenog hosting računa naze se i DNS adrese koje morate podesiti na domeni. I zapamtite, potrebno je i do 72 sata prije nego što će upisane DNS adrese stupiti na snagu kod svih internet providera.